Door: Tommy Jansen

Heb je een bedrijf met meerdere medewerkers en/of klanten die elektrisch rijden? Dan is de kans groot dat je een aantal laadpalen nodig hebt op je bedrijfslocatie. Wanneer er meerdere laadpalen bij elkaar worden geplaatst, spreken we van een laadplein. In deze blog vertel ik je meer over laadpleinen en waar je op moet letten als je een laadplein aanschaft.

In mijn werk als projectmanager heb ik er veel mee te maken: laadpleinen. Laadpleinen komen voor in allerlei samenstellingen. Van normale laders tot snelladers en van een klein plein tot wel twintig laadpalen bij elkaar. Het is maar net waar jij als klant behoefte aan hebt. Ieder laadplein is maatwerk.

 

Dynamic load balancing in de cloud

Op een laadplein worden alle laadpalen met elkaar verbonden. De ingebouwde simkaarten communiceren met elkaar. Op die manier kunnen ze onderling afstemmen welk oplaadpunt hoeveel vermogen krijgt om te laden. Zijn er maar een aantal auto’s aangesloten? Dan kunnen die met het volledige vermogen laden. Maar is ieder oplaadpunt bezet en is er niet voldoende vermogen om allemaal op volle kracht te laden? Dan wordt het beschikbare vermogen onderling verdeeld. Op die manier kan toch iedere aangesloten auto opgeladen worden.

Het bijzondere aan de laadpleinen van Awesems is het verdelen van vermogen via onze software online gebeurt, in de cloud. Daardoor is het op afstand in te regelen en indien nodig bij te sturen. Dat is anders dan bij andere laadpleinen, waar dit vaak op locatie moet gebeuren.

 

“Ieder laadplein is maatwerk”

 

Hoe ziet jouw laadplein eruit?

Hoe weet je hoeveel en welke soort laadpalen je nodig hebt op jouw laadplein? Daarover gaan mijn collega’s allereerst met jou in gesprek. Ze bespreken jouw wensen en behoeften, denken met je mee en adviseren. Zodat jij krijgt waar jij écht behoefte aan hebt.

Een voorbeeld: je hebt tien medewerkers die elektrisch rijden. Dus jij vraagt ons om tien laadpunten. Voordat we die plaatsen, stellen we kritische vragen. Zijn al die medewerkers tegelijkertijd op kantoor of werken sommigen parttime of maar een dagdeel op kantoor? Dan kun je waarschijnlijk al volstaan met minder oplaadpunten.

Soms is het handig om ook alvast uitbreidingen mee te nemen in je installatie met het oog op de toekomst. Denk hierbij aan de voorbereidingen in de grond, zoals buizen en kabels, en uitbreidingen in de verdeelkasten. Ook hierover kan ik met je meedenken.

 

Zoek alvast uit wat het beschikbare vermogen is

Voordat je met ons in gesprek gaat over je wensen en behoeften, kun je je alvast verdiepen in hoeveel vermogen er binnenkomt via je netwerkaansluiting. Dit is op te vragen bij je netwerkbeheerder.

En bekijk ook eens wat je op dit moment al verbruikt. Krijg je bijvoorbeeld 100KW binnen en verbruik je 50KW? Dan heb je nog 50KW over waarmee je je laadplein kunt inrichten.

 

“We verdiepen ons in jouw wensen, denken kritisch mee en adviseren”

 

De mogelijkheden bekijken

Heb je met mijn collega’s afgestemd hoe je jouw laadplein gaat inrichten? Dan ga ik vervolgens kijken of dit mogelijk is. Ik ben de schakel tussen jouw wensen en de installateur. Ik controleer bijvoorbeeld of jouw laadwens matcht met het beschikbare vermogen. Als duidelijk is wat er qua vermogen aan laadpalen geplaatst kan worden, ga ik kijken welke aanpassingen er aan verdeelkasten gedaan moeten worden en welke kabels er gelegd moeten worden om jouw laadplein te realiseren. Hierbij maak ik bijvoorbeeld kabelberekeningen: hoe dik moet de kabel zijn om het gewenste vermogen aan te kunnen? Mijn achtergrond in elektrotechniek komt hier goed bij van pas.

 

Een laadplein installeren

Is alles oké? Dan gaan we over tot de installatie. Er zijn een aantal dingen die moeten gebeuren voordat jouw laadplein actief is. Er moet graafwerk worden gedaan om de bekabeling veilig in de grond te leggen. Vervolgens moet die bekabeling worden gelegd en aangesloten. Daarop moeten de laadpalen worden geplaatst, die tot slot in bedrijf worden gesteld. Onze installateur kan dit van A tot Z oppakken. Maar werk je voor de bekabeling liever met jouw eigen installateur? Dan kan dat ook. Het plaatsen en de inbedrijfsstelling van de laadpalen houden we wel in eigen beheer. We maken de klus altijd in één keer af.

 

“Je laadwens moet overeenkomen met het beschikbare vermogen”

 

Neem contact op

Wil jij een laadplein realiseren? Of eens sparren over jouw laadwensen of bestaande laadoplossing? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via sales@awesems.com – +31 85 130 40 20. We helpen je graag op weg.