Door: René van de Kracht

Onlangs sprak ik een van onze partners. Een grote retailer met de ambitie om de bestaande truckvloot volledig te elektrificeren. Deze transitie betekent een ongekende verandering voor het bedrijf. De verantwoordelijke collega stelde mij dan ook terecht de vraag: “Wat doen jullie als ’s nachts een lader uitvalt? Hoe verzekeren jullie mij dat de vrachtwagen bij het krieken van de dag tóch direct de weg op kan? En hoe worden wij en bijvoorbeeld onze huisinstallateur geïnformeerd?”

Ik begrijp deze vraag goed. Stilstand van een truck betekent stilstand van het proces en dus een groot verlies. Voor het bedrijf is het van belang dat zij moeten kunnen rekenen op maximale bedrijfszekerheid. Hoe garanderen we dit met in het achterhoofd dat het volladen van een vrachtwagenaccu op dit moment nog aanmerkelijk meer tijd in beslag neemt dan de accu van een auto?

 

Network Operating Center (NOC)

Uiteraard werken we met Service Level Agreements. Hierin kennen we in overleg met onze partners prioriteit toe aan de soorten storingen. En maken we afspraken in welk tijdsbestek we 1: contact opnemen en 2: dit oplossen. Om deze afspraken waar te maken, ontwikkelden we o.a. een datagedreven softwareplatform waarin alles inzichtelijk wordt gemaakt. Met deze softwareoplossingen werken onze eigen mensen om de Service Level Agreements die wij met klanten afsluiten, waar te kunnen maken. Al deze activiteiten vinden plaats in het hart van onze organisatie: het Network Operating Center (NOC).

 

Realtime zicht op status laadinfrastructuur

Dankzij het datagedreven platform binnen onze softwareomgeving, kunnen we in het Network Operating Center alle bedrijfskritische laadinfrastructuur realtime monitoren. Op een interactieve kaart zien we via een livestream exact de actuele status en gedetailleerde informatie van elke afzonderlijke laadpaal.

 

Directe actie bij eventuele storing

Via het NOC is onder meer te zien of de laadpaal wel/niet in gebruik is, hoeveel kWh de laadpaal levert en hoe snel hij laadt. Vindt er onverhoopt een storing plaats? Dan slaat de software direct alarm en krijgen de betrokken engineers een notificatie. Via geautomatiseerde acties wordt de getroffen laadpaal altijd eerst meteen gereset.

 

Reparatie op afstand

In de meeste gevallen biedt een reset oplossing. Zo niet, dan stelt onze software ons in staat om het euvel op afstand alsnog gericht op te lossen. We informeren ondertussen de stakeholders aan de kant van de klant over de storing. Biedt het op afstand oplossen van de storing ook geen soelaas? Dan snelt onze engineer zich alsnog naar de locatie voor reparatie. Uiteraard altijd binnen het afgesproken tijdsbestek. Oók ’s nachts.

 

Innovatieve oplossingen bedenken

Nu hoor ik je denken: wat als er tóch reparatie op locatie nodig is? Dan gaat er kostbare tijd verloren en is de vrachtwagen mogelijk niet stipt om 6 uur in de ochtend voldoende opgeladen. Hoe gaat Awesems daarmee om? Dit is inderdaad stof tot nadenken. Als team gaan we de komende tijd druk aan de slag om hier een innovatieve oplossing voor te bedenken. Dat vind ik als techneut het waardevolste wat er is: de perfecte oplossing bedenken voor de vraagstukken van onze partners.

 

Stilstand voorkomen

Uiteraard doen we er bij Awesems alles aan om ervoor te zorgen dat het überhaupt niet zover hoeft te komen. Bijvoorbeeld door voorspellend onderhoud toe te passen op basis van de datasets die we via onze software modelleren. Eventuele uitval en storingen proberen we hierdoor vóór te zijn. Het Network Operating Center werkt op basis van PowerBI, dat gevoed wordt door ons Charge Point Management System en Value Added Services-portal. De mogelijkheden voor het vergaren van informatie en inzichten op basis van data zijn eindeloos. Maar er blijft altijd een ‘Wat als?’. Dus, hoe wij onze partner met zijn toekomstige elektrische truckvloot 100% bedrijfszekerheid gaan bieden? Daarover kan ik je binnenkort meer vertellen in een volgend blog.