Peak shaving: samen slim omgaan met beschikbare stroom


Krijg jij ook van die waarschuwingsbrieven van je netbeheerder dat je energieverbruik boven je contractueel vermogen uitkomt? Wij kunnen je helpen om de pieken in energieverbruik af te vlakken. Dat heet peak shaving. Ik praat je graag bij over de mogelijkheden die wij daarvoor hebben.

Zonnepanelen met een tablet, op de tablet wordt een grafiek weergegeven.

Ik begin met een praktijkvoorbeeld. Een klant van ons heeft met de netbeheerder afgesproken dat het maximale contractueel vermogen ’s ochtends om 9 uur start. Vóór 9 uur ligt het contractueel vermogen op een lager niveau. Maar het bedrijf start ’s ochtends al wel om 7 uur op. Hoe voorkomen zij die waarschuwingsbrieven van de netbeheerder dat ze tussen 7 en 9 uur al gaan pieken, terwijl dat na 9 uur pas mag?

Auto’s opladen na 9 uur

Wij helpen hen met onze slimme software die ervoor zorgt dat de elektrische auto’s op het bedrijf pas na 9 uur gaan opladen. Dat is trouwens minder simpel dan het lijkt. Want als je ze wel aansluit, maar nog geen stroom geeft, dan gaan ze in een soort slaapstand. En ze worden niet automatisch wakker als de stroomknop om gaat. Dus onze software zorgt ervoor dat ze tot 9 uur net genoeg stroom krijgen om niet in slaap te vallen en gaan daarna volle bak laden. Zo blijft het energieverbruik tussen 7 en 9 uur binnen het geldende contractueel vermogen.

 

Steeds meer elektrisch

In de praktijk zien we dat bedrijven, maar ook consumenten, steeds meer processen gaan elektrificeren. We gaan elektrisch rijden en via warmtepompen elektrisch verwarmen, dat zorgt voor steeds meer pieken in het elektriciteitsnetwerk. En daar is het huidige netwerk niet op berekend. We zullen dus samen moeten zorgen dat we gaan peak shaven, om te zorgen dat de netbeheerder kan blijven leveren.

 

Peak shaving op jouw bedrijf

Heeft jouw bedrijf ook te maken met energiepieken die het contractueel vermogen overschrijden? Dan kijken we graag met jou wat de mogelijkheden zijn om die pieken af te vlakken. Kun je net als in het bovenstaande voorbeeld een bepaalde energievraag naar een ander moment verplaatsen? Onze software kan je helpen bij het aan- en uitschakelen op de gewenste momenten.

 

Energie opslaan: Energy Hub

Is het niet mogelijk om te schuiven, dan is onze Energy Hub een oplossing. De Energy Hub is een stationaire batterij, die we kunnen leveren in elk gewenst vermogen. Welk vermogen je nodig hebt, is afhankelijk van de energiepiek die je moet opvangen. Heb je dagelijks bijvoorbeeld 2 uur lang een energiepiek van 20 kW, dan gaan we daarmee rekenen. Tijdens het piekmoment regelen we dat de batterij die extra vraag levert. En op rustige (en goedkope) momenten laden we de batterij weer op, dat kan met de dynamische tarieven van Awesems Energie. Of we gebruiken je eigen zonne- of windenergie, als je die hebt.

 

Flexibel door eigen software

Peak shaving is dus eigenlijk het slim distribueren van de beschikbare stroom. Als je tijdelijk teveel stroom hebt, kun je het niet in een fles stoppen. Daarom moet je vraag en aanbod continu op elkaar afstemmen. Maar gelukkig kunnen we het wel beter opslaan in batterijen, dus daar gaan we steeds meer naartoe. Ik voorzie dat er ook oplossingen gaan komen waarbij verschillende gebruikers stroom gaan uitwisselen, maar daar is de wetgeving nog niet klaar voor. Als die ontwikkeling er komt, zorgen wij ervoor dat we onze software daar direct op aanpassen. Omdat we de software zelf ontwikkelen, bepalen we ook zelf welke toepassingen bovenaan de wensenlijst staan. En dat zijn altijd de toepassingen waar jij als klant op zit te wachten.

 

Altijd energie voor jouw bedrijf

Onze klanten vragen ons ook vaak: waarom kunnen jullie wel wat anderen niet kunnen? Juist door het ontwikkelen van die eigen software. Als we iets niet hebben, ontwikkelen we dat. Zoals Nike ons voorhoudt: just do it! Klanten gaan na een gesprek met ons lachend en met extra energie naar huis. We zorgen dus niet alleen voor fysieke energie, maar ook voor mentale!

Kun jij ook zo’n energieboost gebruiken? Onze technische specialisten laten je graag zien wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

Meer weten?

Wij hebben hét antwoord op al jouw eMobility en Energy-vraagstukken.

Neem contact op