Ken je dat? Je hebt een grootzakelijke aansluiting en wekt zelf ook energie op. Er zit een groot verschil in de prijs die je krijgt voor je opgewekte energie en die je betaalt voor gebruik. Ik leg in deze blog uit hoe je dat kunt optimaliseren.
Veel bedrijven produceren zonne-energie, maar hun eigen vraag naar energie loopt niet in de pas met de productie. Denk bijvoorbeeld aan een akkerbouwer met geconditioneerde bewaarschuren en zonnepanelen op het dak. In de zomer, wanneer de zonnepanelen de meeste energie leveren, zijn de schuren leeg. Juist in de winter is er meer energie nodig.
Of een transportbedrijf met een dak vol zonnepanelen. De elektrische auto’s laden vooral ’s nachts op, wanneer de zon niet schijnt.
En lever je terug op basis van dynamische tarieven, dan zijn er zelfs momenten dat je moet betalen voor terugleveren. Dat voelt als de omgekeerde wereld.
Realtime interface
Wij kunnen helpen om de energierekening elke maand zo gunstig mogelijk uit te laten vallen. Dat doen we met een zogenaamde realtime interface. Dat is een kastje in je meterkast die de stroom zo gunstig mogelijk verdeelt op basis van tarieven op de dynamische markt of onbalansmarkt. Schijnt de zon, maar moet je betalen voor terugleveren? Dan schakelt de interface de zonnepanelen uit.
Meer rendement
Je haalt nog meer rendement uit de interface als je deze combineert met eigen energieopslag en/of een laadplein. De interface kijkt steeds wat het meest gunstige scenario is. Zo bespaar je kosten. Bovendien help je om het energienetwerk te ontlasten.
In de praktijk
Ik schets weer een praktijksituatie, neem weer even de akkerbouwer hierboven als voorbeeld. Met een stationaire batterij, zoals onze Energy Hub, en een realtime interface in combinatie met dynamische tarieven.
Schijnt de zon volop en is de eigen energievraag laag, dan bekijkt de interface wat prijstechnisch gunstiger is: terugleveren of batterij laden. Is de batterij vol en zijn de teruglevertarieven negatief? Dan schakelen de zonnepanelen automatisch uit. Je hoeft dus niet naar je omvormer te lopen om deze uit te schakelen bij negatieve tarieven.
Is in de winter de energievraag veel hoger dan de eigen opwek? Dan laadt de batterij op met de goedkoopste stroom, bijvoorbeeld in de nacht. Die gebruikt de akkerbouwer vervolgens wanneer de tarieven hoger zijn. De realtime interface regelt het allemaal vanzelf.
Aan welke energiemarkt lever je terug?
Kies je voor de combinatie van zonnepanelen met realtime interface en stationaire batterij? Dan is het zelfs mogelijk om de interface op elk moment te laten regelen aan welke energiemarkt je energie teruglevert: de dynamische markt of de onbalansmarkt. Wil je hier meer over weten, dan vertel ik dat graag in een persoonlijk gesprek. Ook als je meer wilt weten over de voordelen van een realtime interface voor jouw specifieke situatie, vertel ik je dat graag. We kijken wat het beste past bij jouw bedrijf en met welke partners je dat kunt realiseren. Stuur me een e-mail en we maken snel een afspraak!