(en dat is met een goede reden)
Stel, je bent een ‘elektrische’ leaserijder. Je betaalt netjes je bijtelling. En je hebt thuis een laadvoorziening. Dan betaal je op je privé-energierekening je zakelijke laadkosten. Dat is natuurlijk niet eerlijk (want je betaalt bijtelling) en het kan bovendien flink in de papieren lopen (200 euro per maand is geen uitzondering). Wij wilden dit oplossen en besloten er zelf een energiebedrijf voor op te richten. Dankzij dit energiebedrijf gaan we nóg meer slimme dingen doen.
Eneco, Essent, Vattenfall, Engie, Budget Energie… en Awesems Energie! Sinds kort hebben we een volwaardig energiebedrijf, voorzien van alle vergunningen en lid van de koepelorganisatie Energie-Nederland. Het energiebedrijf zijn we gestart om de splitsing te kunnen maken tussen privé-elektriciteitsverbruik en zakelijke laadkosten.
Zakelijke ‘laadkosten-factuur’
Het werkt heel simpel: je laat thuis een Awesems-laadvoorziening installeren, of vraagt je werkgever dit te doen. Wij meten het aantal kWh’s en sturen hiervoor een zakelijke factuur, voor alleen de laadkosten, aan bijvoorbeeld je werkgever of leasemaatschappij.
Die laadkosten hoef je dus niet meer te declareren bij je werkgever, of – als je zelfstandige bent – op te voeren als bedrijfskosten. Voor de in- en externe administratieve verrekeningen hebben we alle benodigde software in huis (en hebben we het niet, dan ontwikkelen we het), zodat de factuur rechtstreeks naar de werkgever of de leasemaatschappij gaat.
Heb je al een laadvoorziening, of koop je die liever elders? Dan kan het ook. We kunnen in elke laadvoorziening de kWh’s apart meten. Je moet wel een slimme meter hebben, maar bijna elke woning en bedrijfspand heeft die inmiddels.
Grote verantwoordelijkheid
De afgelopen jaren sprak ik vaak over de uitdaging van zelf een energiebedrijf starten met mijn huidige compagnon. Hij heeft een schat aan ervaring in de energiebranche en kent de markt van binnen en buiten. Samen geloofden we in deze oplossing en we besloten ervoor te gaan.
Een energiebedrijf oprichten, klinkt misschien eenvoudiger dan het is. Want als energiebedrijf rust er een grote verantwoordelijkheid op je. Zo moet je aantonen dat je over voldoende marktkennis en ervaring beschikt en dat je onderneming financieel gezond is. Ook moet je een vergunning krijgen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Knappe koppen
Om een energiebedrijf te runnen, is er veel kennis nodig. We trokken mensen aan met kennis van energie-inkoop, financiën, risicomanagement en compliance. Om ook de klanten een goede ervaring te bieden, hebben we ook mensen gezocht met kennis van (digital) customer journeys. Een team van knappe koppen dus!
Dynamische tarieven
Met Awesems Energie hebben we direct toegang tot verschillende energiemarkten. Dat opent een wereld aan mogelijkheden. Met als hoofddoel: waarde voor de klant genereren. Daarom besloten we om te starten met dynamische tarieven. Oftewel een tarief gebaseerd op uurprijzen. Een contractvorm waarmee klanten het afgelopen jaar (2023) gemiddeld 30 tot 50% bespaarden op hun elektrakosten, ten opzichte van traditionele energiecontracten zoals vast en variabel.
Het wordt pas écht leuk als je ons energiecontract combineert met zonnepanelen en batterij-opslag. Je zonnepanelen slaan hun stroomoverschotten op in de batterij en wij vullen die bij voor jouw benodigde capaciteit. Maar dit bijvullen doen we alleen op de allergoedkoopste momenten, wanneer de stroomprijs op z’n laagst is. Zo bespaar je een klap op je energiekosten, terwijl je verzekerd bent van voldoende capaciteit voor jouw verbruik. Dit is ook het werkingsprincipe van onze nieuwe Energy Hub, waarover ik eerder schreef.
Trots
Ik ben blij met Awesems Energie, want hiermee versnellen we de energietransitie en dat is waarvoor we het doen. En stiekem ben ik ook heel trots dat we een nog completer aanbod hebben. Naast doordachte hardware (zoals laadvoorzieningen en de bijbehorende infrastructuren), slimme software en onze persoonlijke service en support, is er nu ook Awesems Energie: voor de laagste tarieven en 100% leverbetrouwbaarheid.
Ik kan niet wachten om bedrijven en organisaties te laten profiteren van de synergie die dit oplevert!