Als bedrijf energie opwekken: terugleveren, direct gebruiken of opslaan?


Waarmee moet je rekening houden als je als bedrijf zelf energie wilt gaan opwekken? Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op deze keuze. Wil je gaan terugleveren, zelf verbruiken of ga je de energie opslaan? Ik praat je in deze blog graag bij over dit onderwerp.

Gaat je bedrijf investeren in de aanschaf van zonnepanelen of windmolens? En wil je terugleveren via een grootzakelijke aansluiting (meer dan 3 x 80 ampère)? Dan moet je eerst met je netbeheerder afspraken maken voor het gecontracteerd vermogen van de teruggeleverde energie. Het kan zijn dat je te maken krijgt met de gevolgen van netcongestie. Je krijgt dan geen contract voor teruglevering omdat in jouw regio het net vol zit. Mag je niet terugleveren? Je kunt natuurlijk de zelf opgewekte energie direct gebruiken, maar met zonnepanelen is de energiebesparing beperkt. Wek je meer op dan nodig of op momenten dat je bedrijf is gesloten, dan gaat die energie verloren omdat je omvormer is begrensd.

Terugleveren via saldering

Heb je een aansluiting voor kleinverbruik (maximaal 3 x 80 ampère)? Dan val je onder de salderingsregeling. In principe is de netbeheerder dan verplicht je opgewekte energie terug te nemen. Maar als het net volloopt, is dat simpelweg niet mogelijk. Je krijgt dan te maken met curtailment ofwel afschakeling.

 

Een kleinere netaansluiting
realiseren door energieopslag


Bij een aansluiting voor kleinverbruik ben je overigens beperkt in de hoeveelheid energie die je mag terugleveren. Dat mag niet meer zijn dan bij je aansluiting past. In de praktijk komt dat overeen met ongeveer 60.000 kWp (kilowattpiek) of zo’n 150 zonnepanelen op een aansluiting van 3 x 80 ampère. Heb je een aansluiting van 3 x 25 ampère, dan is dat natuurlijk een stuk minder.

Kleinere aansluiting

Maar er is nog een andere manier om je zelf opgewekte energie te verwaarden. Met lokale opslag in je eigen accu. Dat heeft diverse voordelen. Doordat je je eigen energie opslaat, kun je die gebruiken wanneer het jouw bedrijf uitkomt. Het is vooral slim om die energie te gebruiken voor de piekmomenten in je stroomverbruik. Misschien kun je daardoor zelfs terug naar een kleinere – en dus ook goedkopere – netaansluiting. Of kun je voorkomen dat je moet opschalen naar een grotere netaansluiting. En dat is vaak lastig omdat daarvoor veel wachtlijsten zijn bij de netbeheerder.

Opslag in Energy Hub

Bij Awesems bieden we een systeem aan met lokale energieopslag: de Energy Hub. Het mooiste en meest unieke aan onze Energy Hub is onze zelf ontwikkelde software. Als je die ook nog eens combineert met Awesems Energie profiteer je optimaal van onze dynamische energietarieven.

Met onze software profiteer je maximaal van dynamische energietarieven


Grafiek van dynamische energieprijzen per uur. Tussen 11.00 uur en 18.00 uur zijn het gunstige uren.

Wek je bijvoorbeeld op bepaalde momenten meer op dan je verbruikt en kunt opslaan? Dan kun je via je kleinverbruik-aansluiting altijd terugleveren. Onze slimme software rekent dan uit wanneer je het best kunt terugleveren. Dat levert je de hoogste teruglevertarieven op. De software houdt rekening met de dynamische energieprijzen. En ook met de momenten waarop jij zelf de energie nodig hebt. Je zit dus nooit zonder energie én je koopt scherp in. Op de dynamische markt komen namelijk steeds meer momenten waarbij de prijzen negatief zijn. Je krijgt geld toe voor de energie die je verbruikt. Je betaalt overigens wel gewoon energiebelasting over dit verbruik. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van zo’n dag met negatieve energieprijzen midden op de dag. Let wel op als je op zo’n moment teruglevert, dan kost elke kWh die je teruglevert geld. Laat onze slimme software zodanig instellen, dat de panelen op zo’n moment worden uitgeschakeld en dat je dan inkoopt via Awesems Energie op de dynamische markt.

Subsidie aanvragen?

De overheid stimuleert de opwek van hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie. Daarvoor stelt de overheid diverse subsidies en investeringsaftrekregelingen beschikbaar. Wil je weten of je daarvoor in aanmerking komt? Neem gerust contact met me op. Dan bekijken we samen welke opties voor verduurzaming het best passen bij jouw bedrijf. Ga je met ons in zee? Dan regelen wij alles voor je. Waar nodig schakelen we partners in, bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen of windmolens. Wij ontzorgen je gehele traject!

Ik wil graag meer weten

Meer weten?

Wij hebben hét antwoord op al jouw eMobility en Energy-vraagstukken.

Neem contact op