Wél groeien of opstarten, ondanks wachtlijst voor een grotere netaansluiting


Netcongestie is voor steeds meer bedrijven een rem op hun groei. Door deze ‘file’ op het elektriciteitsnetwerk kun je geen of geen grotere aansluiting krijgen. Gelukkig kunnen wij veel van dit soort bedrijven toch verder helpen. Ik vertel je graag hoe we dat doen.

Netcongestie in de lucht

Al jaren ben ik werkzaam in diverse salesfuncties in de energiesector. Ik heb de nodige ervaring als het gaat om energie en verduurzamen. Met name door elektrisch rijden en elektrisch verwarmen is de vraag naar energie enorm toegenomen. Bovendien is de productie van energie veel meer verspreid. Daardoor is het net van eenrichtingsverkeer nu tweerichtingsverkeer geworden. Die combinatie zorgt voor het vollopen van het netwerk. File ofwel netcongestie, een probleem dat voorlopig nog niet opgelost is.

Onbalans op energiemarkt

Het verkeer op het stroomnetwerk is steeds lastiger te managen. Voorheen produceerden energiecentrales energie, die rechtstreeks werd afgenomen door huishoudens en bedrijven. De netbeheerders konden bij een veranderende vraag, gemakkelijk wat meer of minder energie produceren.

Netcongestie beperkt veel bedrijven in het verduurzamen van hun processen


De energietransitie maakt het netbeheerders een stuk lastiger. Zonne-energie en windenergie zijn wispelturig qua productie. Een wolk die voor de zon schuift heeft al direct effect op de hoeveelheid geproduceerde energie. Die wisselende en onvoorspelbare productie zorgt voor onbalans op de energiemarkt.

 

Negatieve energieprijzen

Energiebedrijven moeten aan hun netbeheerder een voorspelling doorgeven hoeveel energie hun klanten per uur gaan afnemen. Dat is de basis waarop de netbeheerders berekenen hoeveel energie ze moeten reserveren op het netwerk. Is er een teveel aan energie, bijvoorbeeld door meer zonneschijn dan voorspeld, dan moet dat overschot worden verkocht. Dat zorgt voor de negatieve energieprijzen op de onbalansmarkt waar je tegenwoordig veel over hoort. Voor energiebedrijven zijn dit extra kosten.

 

Wachtlijsten voor juiste aansluiting

Voor ondernemingen is netcongestie steeds vaker een obstakel om te groeien of te verduurzamen. Het zorgt ervoor dat je niet de juiste aansluiting kunt krijgen of dat je op een wachtlijst komt. Het kan ook betekenen dat je geen aansluiting voor grootverbruik kunt krijgen voor het terugleveren van zonne- of windenergie. Het terugleveren is vooral een probleem in het oosten van het land. In Limburg en de regio Amsterdam is de netcongestie vooral merkbaar bij het ontvangen van stroom.

Opslag van duurzame energie ontlast het energienet


Batterijsystemen

Batterijen of accu’s gaan een belangrijke rol spelen bij het oplossen van netcongestie. In de toekomst zie ik systemen ontstaan waarbij gemeenschappen energie gaan delen. Stel: ik wil mijn auto laden en heb daarvoor energie nodig. De buren hebben zonnepanelen, maar hun bedrijf is gesloten en gebruikt dus nauwelijks energie. Als de stroom op het net op dat moment erg duur is, zou ik hun zonne-energie direct kunnen afnemen voor een vaste prijs.

Zijn de prijzen juist negatief, dan is het juist gunstig om een centrale accu vol te laten lopen met die goedkope netenergie en zonne-energie. Als de prijzen weer hoog zijn, is die energie weer te gebruiken. Een extra voordeel hiervan is dat je over de energie die niet het net op gaat, geen energiebelasting van 12 cent plus BTW betaalt.Dit soort lokale systemen in combinatie met batterijen, vragen goede bemetering. De afrekening moet natuurlijk op de juiste plek terechtkomen. Maar zo ver zijn we op dit moment nog niet.

 

Je eigen bedrijfsbatterij

Tot het zover is, kunnen bedrijven met een eigen batterijsysteem al veel flexibeler omgaan met hun energie. Zo’n batterij achter de meter zorgt ervoor dat je grote pieken aan stroomverbruik kunt opvangen. Hierdoor heb je bijvoorbeeld geen zwaardere aansluiting nodig. Ook kun je de accu laden wanneer de stroom goedkoper is en gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn. Al met al zorgt zo’n accu voor meer bedrijfszekerheid. Stroomuitval is voor elk bedrijf een nachtmerrie, dat wil je voorkomen.

 

Awesems Energy Hub

Bij Awesems noemen we ons accusysteem de Energy Hub. Als je de Energy Hub combineert met een energiecontract van Awesems Energie, zie ik een mooi verdienmodel. Je laat de Energy Hub opladen op momenten dat er onbalans is in de energiemarkt en de prijzen laag zijn. Daarvoor hoef je echt niet elk moment van de dag de energieprijzen in de gaten te houden. Dat regelt onze software voor je. Die regelt ook dat de alle machines en je elektrische wagenpark steeds voldoende stroom hebben. Zo help je mee om de onbalans op het netwerk te verminderen én koop je de goedkoopste energie in. De investering van de Energy Hub gaat zichzelf echt terugverdienen.

Met de Energy Hub en energie van Awesems Energie heb je een mooi verdienmodel


Snel terugverdienen

Ik kan je nog veel meer vertellen over onze Energy Hub of Awesems Energie. Bijvoorbeeld wat dit jouw bedrijf oplevert in combinatie met een laadplein, zonnepanelen of een windmolen. Neem gerust contact met me op via de contactpagina van de site. Dan reken ik vrijblijvend uit hoe snel de investering zich terugverdient.

Meer weten?

Wij hebben hét antwoord op al jouw eMobility en Energy-vraagstukken.

Neem contact op