HBE’s: zo verdien je extra geld met je laadplein


Op het laadplein van jouw bedrijf voorzie je voertuigen van hernieuwbare energie, zeker als de elektriciteit is opgewekt uit zon of wind. Daarmee draag je bij aan de doelstellingen van de overheid. De certificaten die aantonen dat je hernieuwbare energie in vervoer hebt gerealiseerd, de zogenaamde HBE’s, zijn te verhandelen.

Wanneer je via je laadplein voldoende hernieuwbare energie omzet in vervoer, kan het ook voor jou interessant zijn om HBE’s te registreren en verkopen. Daarmee kun je je investering sneller terugverdienen!

Hernieuwbare brandstoffen

De Nederlandse overheid stimuleert de transportsector om meer en meer gebruik te maken van hernieuwbare energie in het vervoer. Een Hernieuwbare Brandstofeenheid (HBE) is een certificaat waarmee je kunt aantonen dat je hernieuwbare brandstoffen hebt geleverd. Heeft je bedrijf een eigen laadplein, dan kun je met deze HBE’s wellicht extra geld verdienen!

HBE’s verkopen

Leveranciers van brandstoffen zijn wettelijk verplicht een (steeds groter) deel van die brandstoffen uit hernieuwbare energie te laten bestaan, dus uit biobrandstoffen en/of elektriciteit. Zij kunnen leveringen van hernieuwbare energie registreren met behulp van Hernieuwbare Brandstofeenheden. Daarmee kunnen ze aantonen dat ze aan hun verplichtingen voldoen. Hebben ze zelf onvoldoende HBE’s, dan kunnen ze deze van andere bedrijven aankopen. Bijvoorbeeld van bedrijven met een eigen laadplein, want die leveren duurzame elektriciteit aan vervoer. Aan het inboeken van HBE’s zijn administratieve kosten verbonden, dus het verhandelen is pas interessant bij een bepaald volume aan kWh. Gebruikt je laadplein alleen zelf opgewekte zonne-energie, dan zijn HBE’s al interessant vanaf 15.000 kWh per jaar. Bij alleen netstroom is dat vanaf 60.000 kWh per jaar.

Vraag neemt toe

De prijs van een HBE (1 gigajoule geleverde duurzame energie = 278 kWh) wordt bepaald door de markt en schommelde de afgelopen jaren tussen de €10,- en €20,-. Omdat een steeds groter deel van energie voor het vervoer uit hernieuwbare energie moet gaan bestaan, zal de vraag naar HBE’s alleen maar toenemen.

Wat kan Awesems betekenen?

Overweeg je een laadplein van Awesems, al dan niet met Awesems Energy Hub en energie van Awesems Energie? Vraag dan tijdens het oriënterende gesprek ook naar HBE’s. We rekenen graag voor je uit wat HBE’s jouw bedrijf kunnen opleveren.

Ben je al klant? Ook dan kunnen we deze rekensom voor je maken. En het mooie is, onze software helpt je heel gemakkelijk om de administratieve afhandeling van de HBE’s te regelen.

Heb je nog vragen over het aanvragen en verhandelen van HBE’s? In deze blog vertellen we meer over HBE’s.

 

Neem contact op
Stapeltje met geld waaruit een groen plantje groeit.
Blog

HBE’s: geld verdienen met je laadplein

Lees meer