HBE’s: geld verdienen met je laadplein


Beschikt jouw bedrijf over een elektrisch laadplein waar dagelijks bedrijfsvoertuigen laden? Let dan op: hier kun je namelijk geld mee verdienen. Zo verdien je mogelijk de investering in je laadplein terug en is misschien zelfs een verdienmodel mogelijk. Dit kan door middel van Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s). Wat zijn HBE’s? En hoe kun je hier extra inkomsten uit genereren? Wij leggen het je uit in deze blog!

Stapeltje met geld waaruit een groen plantje groeit.

Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) zijn certificaten die bedrijven kunnen aanvragen als ze hernieuwbare brandstoffen leveren aan vervoer. Voorbeelden van hernieuwbare brandstoffen zijn biobrandstoffen en… elektriciteit! De certificaten ontstaan wanneer je deze inboekt in het Register Energie voor Vervoer (REV) van de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEa). 1 HBE = 1 gigajoule (GJ) aan geleverde duurzame energie.

Waarom HBE’s?

De HBE’s zijn in het leven geroepen vanwege een Europese Wet, de REDll. Deze verplicht fossiele brandstofleveranciers om in 2030 een aandeel hernieuwbare energie in vervoer te realiseren van 14%. Het doel van deze verplichting is om de broeikasgasuitstoot van vervoer terug te dringen. Meer over deze wet lees je op de website van de RVO.

 

HBE’s verhandelen

Denk je nu ‘leuk, maar ik ben geen leverancier van fossiele brandstoffen?’ Snappen we! Maar: HBE’s zijn verhandelbaar op de Nederlandse markt. En aangezien grote bedrijven de komende jaren steeds meer HBE’s nodig hebben (in 2024 19,9%), wordt het voor jou misschien ook interessant om HBE’s aan te vragen. De prijs van één HBE wordt bepaald door de markt en schommelt de afgelopen jaren tussen de € 10,- en € 20,- per HBE.

 

Wie kan HBE’s krijgen?

Alle bedrijven die op eigen locatie laadinfrastructuur hebben staan en daarmee duurzame elektriciteit leveren aan vervoer. Er gelden drie voorwaarden aan de inboeker van de HBE’s:

  1. Je bent een onderneming (ingeschreven bij KvK) die elektriciteit levert aan wegvoertuigen of binnenvaartschepen.
  2. Je bent eigenaar van de hoofdaansluiting op de locatie.
  3. Je denkt voldoende elektriciteit te kunnen verkopen met je laadplein. Aan het inboeken van HBE’s zitten namelijk administratieve kosten verbonden.

 

Opgewekte energie omzetten tot HBE

Zoals gezegd krijg je 1 HBE voor 1 GJ aan geleverde duurzame energie. Voor leveringen uit het net is dit vastgesteld op 30,4%. Maar wek je zelf energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan kun je deze stroom bijna 100% inboeken met je HBE’s. Nóg interessanter wordt het als je beschikt over een batterij waarin je deze groene stroom kunt opslaan. Zo gaat er niets van verloren en kun je daadwerkelijk 100% van die stroom inboeken. Ben je geïnteresseerd in zo’n batterij? Wij kunnen je daarbij helpen!

 

HBE’s en jouw laadplein

De stroom die je laadpalen leveren aan de voertuigen wordt geteld in kWh. Zo kun je dit makkelijk omrekenen naar HBE’s. Want: 1 GJ = 278 kWh. En dus 1 kWh = 0,0036 HBE. Daarbij mag je deze hoeveelheid x4 rekenen. Dit komt omdat elektrisch vervoer over het algemeen een stuk efficiënter is dan voertuigen met verbrandingsmotoren.

 

Rekenvoorbeeld

Je levert 278 kWh aan 100% zelfopgewekte groene stroom = 1 HBE à € 15 x 4 = 4 HBE = +/- € 60.

Nu levert een gemiddelde AC-laadpaal zo’n 4.000 tot 8.000 kWh per jaar. Een gemiddelde DC-lader kan wel 25.000 t/m 50.000 kWh per jaar leveren.

 

Wanneer is het inboeken van HBE’s interessant?

Vanwege de administratieve kosten is het economisch interessant om HBE’s aan te schaffen vanaf een bepaald volume kWh. Wek je eigen zonne-energie op? Dan start dat bij 15.000 kWh per jaar. Heb je alleen netstroom? Dan is dat vanaf zo’n 60.000 kWh per jaar.

 

Wat kan Awesems voor jou betekenen?

In de meest ideale situatie heb je laadpleinen van Awesems, een Awesems Energy Hub en energie van Awesems Energie (energieleverancier). De elektriciteit die je eventueel zelf opwekt en de elektriciteit van het net wordt dan opgeslagen in de hub. Deze hub communiceert via dezelfde software met je laadplein. Zo kan de energie op een slimme manier worden ingezet om voertuigen te laden. Én kunnen we eenvoudig meten hoeveel van de geleverde energie duurzaam is. Lees meer over hoe dit werkt in onze vorige blog over Awesems energy hub.

Heb je alleen laadpalen van Awesems? Ook dan kunnen we je helpen met het berekenen van het aantal kWh geleverde duurzame energie. Dit doet onze geavanceerde software door de hoeveelheid opgewekte zonne-energie te matchen met het aantal kWh dat geladen is.

 

Neem contact op

Heb je vragen over het opwekken en opslaan van duurzame energie? Over het aanvragen en verhandelen van HBE’s? Of over onze energy hub? Neem gerust contact met ons op! T: +31 (0)85-130 40 20, E: sales@awesems.com.

Meer weten?

Wij hebben hét antwoord op al jouw eMobility en Energy-vraagstukken.

Neem contact op