Energy Hubs, windmolens en zonnepanelen op een groen grasveld met groene bomen.

Zo voorkom je curtailment van de opgewekte energie van jouw bedrijf


We wekken in Nederland steeds meer groene stroom op. Soms is de productie van al die groene stroom zo hoog, dat het stroomnetwerk de piek niet aan kan. De netbeheerders maken dan gebruik van curtailment om de piek af te vlakken.

Letterlijk betekent het Engelse woord curtailment ‘inkorten’, het wordt ook wel afschakeling of afregeling genoemd. Op de energiemarkt houdt het in dat de capaciteit van windmolens of zonneparken tijdelijk wordt teruggeschroefd. Curtailment zorgt voor een betere stabiliteit en betrouwbaarheid van het energienetwerk.

Curtailment of groene energie opslaan?

Een alternatief voor curtailment is het opslaan van groene energie in batterijen, zoals de Energy Hub van Awesems. Met de Energy Hub verspil je geen kostbare groene energie. En niet alleen op momenten dat curtailment aan de orde is, is de Energy Hub een goede oplossing.

Energy Hub

De energie die je zelf opwekt met zonnepanelen, sla je op in deze grote batterij. En wanneer jouw bedrijf die stroom nodig heeft, kun je de zonnestroom gebruiken, ook wanneer de zon niet schijnt. Bijvoorbeeld om ’s nachts jouw wagenpark op te laden. Je kunt de Energy Hub natuurlijk ook voor andere toepassingen gebruiken.

Bijladen op goedkoopste momenten

Is de zonnestroom niet toereikend? Dan laden we de Energy Hub bij via het energienetwerk. Niet op de piekmomenten, maar juist op de momenten dat de dynamische energieprijzen op z’n laagst zijn. Onze software regelt dat automatisch voor je! Zo profiteer je maximaal van je Energy Hub. En je draagt ook nog eens bij aan de ontlasting van het energienet en het voorkomen van congestie, omdat je geen energie afneemt op piekmomenten. Wellicht is dat voor de netbeheerder ook een reden om jouw aanvraag voor een nieuwe aansluiting, met voorrang af te handelen.

Wat kan Awesems betekenen?

Wil jij curtailment van de energie die jouw bedrijf heeft opgewekt voorkomen? Dan past een Energy Hub wellicht bij jouw bedrijf. Onze adviseur kan je er alles over vertellen.

 

Neem contact op