Gezamenlijk de ecologische voetafdruk verbeteren met elektrisch wagenpark


Zorginstelling IJsselheem heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelen: de CO2-uitstoot met 55 procent verminderen voor 2030 én klimaatneutraal zijn in 2050. Om dat te bereiken werkt IJsselheem samen met Awesems. Gezamenlijk elektrificeren zij het huidige wagenpark en bereiden zich alvast voor op toekomstige laadbehoeften. Lees meer over de samenwerking.

Groen autootje van papier met uitlaatgaswolkjes van blaadjes van een boom.

Over IJsselheem

IJsselheem is volledig gericht op ouderenzorg. Ze bieden intramurale zorg in de gemeente Zwolle, Kampen, Zwartewaterland, Hattem en Heerde. Daarnaast bieden ze wijkverpleging en welzijn (dagbesteding) en helpen ze cliënten bij behandelingen en revalidatie. Adviseur Facilitair Marianne Mijnheer vertelt: “Onze locaties zijn zo ingericht dat alles aanwezig is wat cliënten nodig hebben. Zodat wij ze zorg op maat kunnen bieden. Altijd vanuit onze kernwaarden: gelijkwaardigheid, keuzevrijheid en samen.”

“De zorg die we bij IJsselheem aanbieden onderscheiden we in twee gebieden: somatische zorg en psychogeriatrie.” Somatische zorg richt zich op zorg en behandeling bij een chronische lichamelijke aandoening. Psychogeriatrie focust op mensen met een psychische stoornis die verband houdt met ouderdom, zoals dementie.

Start van het Green Team

In maart 2022 start IJsselheem met het Green Team en leggen ze met een ‘Routekaart duurzaamheid’ hun duurzame ambities vast. In december 2022 sluit IJsselheem aan bij het landelijke initiatief en ondertekenen ze de Green Deal 3.0 Samen werken aan duurzame zorg  samen met meer dan 120 andere partijen uit het zorgveld. Marianne vertelt: “Hiermee willen we een serieuze, niet vrijblijvende bijdrage leveren aan het oplossen van de klimaatproblematiek. Bij de opstart van het Green Team hebben we onszelf ambitieuze doelstellingen opgelegd rond duurzaamheid. Het doel: onze CO2-uitstoot voor 2030 verminderen met 55 procent én klimaatneutraal in 2050. In 2026 willen we de eerste grote stap in die richting al hebben gezet met een vermindering van 30 procent van onze CO2-uitstoot”.

“Onze directe CO2-uitstoot met 55 procent verminderen voor 2030 én klimaatneutraal in 2050”


Wagenpark elektrificeren

Een van de onderdelen van deze verduurzaming van IJsselheem, was het elektrificeren van het wagenpark. Marianne: “We wilden tien auto’s van de wijkverpleging en artsen en drie van de technische dienst vervangen door elektrische voertuigen. Via onze inkooppartner werden wij gekoppeld aan Awesems, met Cliff Gang, mede-eigenaar van Awesems, als contactpersoon. Zij hebben vervolgens de elektrische behoeften van het wagenpark en de benodigde laadinfrastructuur van onze locaties onderzocht en zo het proces in gang gezet.”

Cliff Gang vult aan: “Wij bekijken altijd het volledige plaatje. Hierbij adviseren we naast het aantal laadpunten en alle benodigdheden voor een toereikende infrastructuur, bijvoorbeeld ook over de verkeersborden. Deze zijn belangrijk zodat duidelijk is voor wie de laadpunten bestemd zijn en waar men kan laden.”

 

Afstemmen met partners

De stroomcapaciteit bleek niet voldoende op de eigendomslocaties van IJsselheem. Marianne: “Onze technische dienst heeft samen met onze technische dienstverlener schrijvende metingen uitgevoerd naar aanleiding van onze wens voor meerdere laadpalen op twee locaties. Hieruit bleek dat de stroomcapaciteit op onze eigendomslocaties niet voldoende zou zijn en deze heeft de technische dienstverlener vervolgens uitgebreid. Daarnaast legden we bij onze huurlocaties aan de verhuurder voor wat de bedoeling was en vroegen we de benodigde toestemming.”

 

Uitdagende planning

Toen eenmaal duidelijk was dat en waar de laadpalen geplaatst konden worden, is IJsselheem overgegaan op de aanschaf van de elektrische wagens. Marianne: “Omdat we afhankelijk waren van verschillende partijen, liepen zaken qua planning nog weleens langs elkaar heen. Zo hadden we de elektrische auto’s al enige tijd besteld, maar duurde het langer dan gepland om alle locaties uit te rusten met de juiste elektravoorzieningen. Hiervoor kozen we namelijk voor onze huisleverancier, want zij kennen onze locaties. Cliff heeft ons heel prettig ondersteund qua planning en het contact met hem verloopt heel soepel. Voor mij was dit ook een leerzame periode, als spin in het web tussen alle partijen in.”

Cliff vult aan: “Het was voor ons ook een leerzame periode. Zo houden we de communicatielijnen in het vervolg van dit project nóg korter. Op die manier kunnen we efficiënter en slimmer werken. Zo schakelt projectmanager Tommy Jansen voortaan bijvoorbeeld direct met de technische dienst van IJsselheem. We zoeken altijd naar manieren om onze processen te verbeteren.”

“Cliff ondersteunt ons bij het afstemmen van de planning met verschillende partners”


Collage van drie foto's van laadpleinen bij IJsselheem.

Focus op de toekomst

In juli 2022 zijn uiteindelijk dertien dubbele laadpalen geplaatst, met 26 laadpunten. Marianne: “Hierdoor kunnen de elektrische auto’s nu op meerdere van onze locaties worden opgeladen. Hiermee zijn we in staat om aan onze ambitie te voldoen, nu en in de toekomst.”

Marianne: “Elektrisch rijden zal steeds meer de norm worden, dus zal ook de vraag naar laadmogelijkheden stijgen. Hier houden we dan ook rekening mee. Samen met Awesems bekijken we nu de mogelijkheden om al onze locaties van laadpalen te voorzien. Ook inventariseren we wat er eventueel nodig is als we willen uitbreiden. Zodat we in 2050 klimaatneutrale zorg op maat kunnen bieden.”

Meer weten?

Wij hebben hét antwoord op al jouw eMobility en Energy-vraagstukken.

Neem contact op