Elektrisch transport: waarborg efficiëntie en bedrijfszekerheid


Elektrisch rijden in de transportsector brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Lange laadtijden en weinig laadmogelijkheden op de route, het is vast herkenbaar. Met 20 jaar ervaring in deze sector weet ik precies wat er nodig is voor efficiënt elektrisch transport. Graag vertel ik je er meer over.

Geparkeerde elektrische vrachtwagens. Onder de ondergaande zon.

De transportsector kent verschillende takken van sport, maar altijd staat bedrijfszekerheid op één. Of het nu gaat om Full Trailer Load (FTL-)ritten van A naar B, waarbij het essentieel is dat je wagens ’s ochtends voor vertrek voldoende zijn opgeladen. Of om groupage transport, waarbij je rekening houdt met onverwachte wijzigingen in de planning onderweg.

 

Tegelijk laden/lossen en opladen

Door mijn werkervaring in de transportsector, onder meer als planner, weet ik precies hoe het logistieke proces in elkaar zit. Aan de hand van deze kennis leveren we succesvolle oplossingen voor je bedrijf. Op dit moment zijn we bezig met het onderzoeken van de mogelijkheid om een pilot te starten met een vooraanstaande logistieke dienstverlener. Deze dienstverlener moet dagelijks vier tot vijf keer pendelen. Tijdens het lossen/laden willen we gebruikmaken van een mobiele lader om de elektrische truck bij te laden.

Het afkoppelen van de trekker en het zekeren van de trailer vergt namelijk aanzienlijk veel tijd, vanwege de laatste zware pallets tegen het kopschot aan. Hierdoor zijn er momenteel slechts twee tot drie pendelrondes per dag mogelijk. Door mobiel bij te laden, streven we ernaar dit te verhogen naar vier tot vijf pendelrondes op een dag. Dankzij onze mobiele snelladers is dit tijdrovende proces verleden tijd. Tijdens het lossen of laden van de vrachtwagens worden ze ook direct opgeladen. Hierdoor kun je per keer al snel 50 kilometer extra bijladen. Zonder dat het extra tijd kost.

 

Energy Hub: meer vermogen, lagere kosten

Elektrisch rijden vraagt natuurlijk wel wat van het elektriciteitsnet. Als transportbedrijf belast je het elektriciteitsnet vooral in de vooravond, nacht en vroege ochtend. Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen, produceer je juist overdag veel stroom. Met de Energy Hub van Awesems zorgen wij ervoor dat je profiteert van je zelf opgewekte stroom. Het ‘Lokale opwek en lokale opslag principe’. En is die niet toereikend, dan laden we bij op een moment met de laagste tarieven.

Stel je voor, je laadt je (vracht)wagens ’s nachts op en deze zijn overdag tussen 07.00 en 18.00 uur actief. Door de zonne-energie die je overdag opwekt op te slaan in de batterij van de Energy Hub en deze verder aan te vullen met groene stroom vanuit het elektriciteitsnet, verzamel je genoeg energie voor de periode van 18:00 tot 07:00 uur. Zo kun je je elektrische voertuigen weer opladen, tegen gunstigere stroomtarieven. Op die manier vermijd je energiepieken, congestie op je aansluiting en kun je het contractuele vermogen beheren. Bovendien bespaar je kosten door te reageren op dynamische energieprijzen. Dit resulteert in meer vermogen en lagere kosten.

 

Bedrijfsbreed inzetbaar

Je kunt de Energy Hub voor veel meer gebruiken dan het opladen van je (vracht)wagens. Zo kun je de elektriciteit ook gebruiken voor het opladen van voertuigen voor intern transport. Zoals pallet- of heftrucks. Doordat de vrachtwagens overdag grotendeels onderweg zijn en ’s nachts op locatie zijn, vindt de meeste beweging ’s nachts plaats. Dan moeten je voertuigen voor intern transport natuurlijk wel voldoende opgeladen zijn. In dat geval kun je de lokale opwek van zonnepanelen gebruiken die is opgeslagen in de Energy Hub.

De opgeslagen energie uit de Energy Hub kun je in je hele bedrijf inzetten. Niet alleen voor warehousing activiteiten, maar bedrijfsbreed. Wij brengen in kaart waar en wanneer er stroom nodig is. Zodat je altijd verbruikt tegen de meest gunstige tarieven.

 

(Semi-)openbare laadplek

De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo is het bijvoorbeeld zonde als je laadplek overdag leeg blijft. Met een (semi-)openbare laadplek geef je andere (vracht)wagens de mogelijkheid om hun wagen op te laden als jij deze plek niet gebruikt. Uiteraard tegen een bepaald tarief. Dit is een mooie mogelijkheid om je investering binnen afzienbare tijd terug te verdienen. Ook creëren we zo gezamenlijk een betere laadinfrastructuur in Nederland. Zo maken we elektrisch rijden nóg toegankelijker voor de transportsector.

 

Elektrisch rijden: nu en in de toekomst

Bij Awesems bieden we innovatieve oplossingen voor je bedrijf op gebied van elektrisch rijden. Altijd met focus op de toekomst. Omdat elektrisch rijden nog in de kinderschoenen staat, volgen verbeteringen zich in rap tempo op.

Veel ondernemers in transport schaffen elektrische (vracht)wagens gefaseerd aan. Je begint bijvoorbeeld met twee wagens om je wagenpark te elektrificeren. Maar daar blijft het de komende jaren waarschijnlijk niet bij. Daarom maken we bij Awesems een plan op maat. Waarbij we samen kijken naar nu én de toekomst van je bedrijf. Zodat je laadinfrastructuur toereikend is. Ook wanneer je besluit om uit te breiden.

Geïllustreerde vrachtwagen van Awesems bij het laaddock.

Ontdek Awesems

Wil je jouw wagenpark elektrificeren? Of ben je nieuwsgierig wat Awesems voor je bedrijf kan betekenen? Mijn collega’s en ik staan voor je klaar! Ik kom graag in contact om de mogelijkheden voor je bedrijf te bespreken. Je kunt mij bereiken op 06 – 20 58 13 47 of mail naar dave@awesems.com. Wie weet zien en spreken we elkaar binnenkort.

Meer weten?

Wij hebben hét antwoord op al jouw eMobility en Energy-vraagstukken.

Neem contact op