Door: René van de Kracht

Je wilt verduurzamen met je bedrijf en hebt hiervoor verschillende doelstellingen gesteld. Zo wil je over drie jaar je hele wagenpark hebben geëlektrificeerd. Eén uitdaging: hoe kom je aan het benodigde vermogen als jouw netbeheer niet het gewenste vermogen kan bieden? Awesems heeft de oplossing: een Energy Hub. Daarin sla je, samen met stationaire batterijen, tot wel 1,9 MWh energie op. Ik vertel je er graag meer over.

Stel, je krijgt nu 200 kWh van jouw netbeheerder en met de zonnepanelen wek je zelf 1000 kWh op. Voor het uitvoeren van je duurzaamheidsbeleid heb je 4000 kWh nodig. Van de netbeheerder kun je meer krijgen, maar maximaal 1000 kWh. Dat betekent dat je een tekort van 2000 kWh hebt om je beleid uit te voeren. Een manier om dit tekort op te lossen is, om energie slim te gebruiken en op te slaan. Lokale opwek en lokale opslag.

 

Energy Hub

Om lokale opslag te realiseren en slim om te gaan met energie, is er de Energy Hub. Een intelligente hub waar de netaansluiting, de zonnepanelen, de stationaire batterij en (snel)laders samenkomen. De Energy Hub en onze stationaire batterijen worden aangestuurd door het OCPP-protocol, dat ook wordt gebruikt in de (snel)laadstations. Hierdoor is er een naadloze integratie met onze eigen software en lopen de Energy Hub en stationaire batterijen mee in ons Bedrijfszekerheid portfolio.

 

“Met een energy hub van Awesems ben je goed voorbereid op de toekomst”

 

Hoe het werkt

In de Energy Hub komen de netaansluiting, de zonnepanelen, de stationaire batterij(en) en (snel)laders samen. Door de zonnepanelen achter de meterkast weg te halen en ze direct op de Energy Hub aan te sluiten, wordt opgewekte energie vanuit de zonnepanelen opgeslagen in de batterij. Dit draagt direct bij aan jouw vermogensbehoefte en lever je de overproductie van energie niet terug aan het net of moet je door beperking van de netaansluiting, de zonnepanelen uit zetten.

Wij laden de batterij flexibel en tegen het voordeligste tarief, afhankelijk van de vervoersbewegingen van het wagenpark en de dynamische energietarieven en slimme software. Hierdoor is er vermogen beschikbaar om het elektrische wagenpark te laden tegen de laagste kosten. Door een directe DC-DC connectie met onze snelladers is er een minimaal verlies wanneer er geladen wordt (±2%). Dit in tegenstelling tot de meeste huidige snelladers die eerst een omvorming naar AC vereisen (10%+ verlies). Als er meer opslag nodig is, dan is het heel eenvoudig om batterijen met MWh-capaciteit bij te plaatsen – een modulaire opbouw die meegroeit met jouw behoefte.

 

Meer vermogen met minder kosten

Stel, je bedrijfswagens laden ’s nachts en zijn overdag van 07.00 tot 18.00 uur op pad. Door opgewekte zonne-energie overdag op te slaan in de batterijen en de batterijen verder te laden met groene stroom via de netaansluiting, is er voor de periode van 18:00 tot 07:00 uur voldoende energie beschikbaar voor het laden van het elektrische wagenpark. Hiermee voorkom je een energiepiek, congestie op jouw aansluiting en kun je jouw contractueel vermogen managen. Daarbij kun je kosten besparen door te sturen op dynamische energieprijzen. De Energy Hub wordt door onze slimme software aangestuurd dat de energie opslaat op de momenten dat de energieprijzen laag zijn. Het zorgt dus voor méér vermogen en mínder kosten.

 

“Creëer voordelig extra vermogen”

 

Awesems Energie

Bij Awesems leveren we jou graag alle benodigdheden voor de uitvoering van je duurzaamheidsbeleid. Zónder je op hoge kosten te jagen. Om de cirkel rond te maken, bieden we je naast de hardware ((snel)laadinfrastructuur, Energy Hub), software en persoonlijke support ook ENERGIE, Awesems Energie! Als officiële energieleverancier hebben we direct toegang tot de energiemarkt. Hierdoor ontwikkelen we achter de schermen slimme oplossingen die actief bijdragen aan jouw bedrijfsdoelstellingen. En versnellen we samen de energietransitie.

 

Hernieuwbare Brandstof Eenheden

Met Awesems Energy Hub kun je niet alleen geld besparen, maar ook verdienen. De opgewekte energie wordt direct in de Energy Hub opgeslagen. Door bemetering van de zonnepanelen of bemetering in de Energy Hub, wordt alle data inzichtelijk. Deze schone en lokaal opgewekte energie wordt vanuit de Energy Hub gebruikt om jouw elektrische wagenpark op te laden. In onze software worden het aantal geladen kWh’s geregistreerd. Via onze rapportage software helpen wij je bij de rapportages die nodig zijn om de certificaten voor HBE’s bij de RVO aan te vragen. Deze certificaten zijn geld waard. In onze volgende blog lees je hier meer over.