Welke subsidie of belastingvoordeel op energie past bij jouw bedrijf?


Wil je investeren in duurzame energie voor je bedrijf, zoals overstappen op elektrisch rijden? Wij helpen je graag met advies en uitvoering, bijvoorbeeld voor de infrastructuur voor het laden bij je bedrijfslocatie. We zetten een aantal mogelijke subsidies op een rij.

Investeringsaftrek laadpalen

Voor het realiseren van een laadplein, kun je aanspraak maken op investeringsaftrek via Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Investeringen die voor MIA in aanmerking komen, moeten wel op de zogenaamde Milieulijst staan.

Subsidies op eigen opwek

Wek je de energie voor bijvoorbeeld je laadplein zelf op, dan zijn er verschillende mogelijkheden om subsidie te verkrijgen. Voor het grootschalig opwekken van zonne-energie door bedrijven, is SDE++ subsidie mogelijk (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie). Let op: voor zakelijke gebruikers was tot en met 2023 de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) ook opengesteld voor zonnepanelen. Deze subsidiepot is vanaf 2024 niet meer beschikbaar voor dit doel.

Voor bedrijven die verduurzamen via een kleine windturbine, is de ISDE-regeling nog wel bruikbaar. Hiervoor vraag je eerst subsidie aan, voordat je akkoord geeft op een offerte. Je moet de windturbine in gebruik nemen, binnen 24 maanden nadat je beslissing over het verlenen van de subsidie hebt ontvangen. Deze subsidie loopt tot minimaal 31 december 2027.

Subsidies voor elektrische auto’s

Ook op de aanschaf van nieuwe, volledig elektrische bedrijfsauto’s is subsidie mogelijk via de SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s). Met deze subsidie kun je 7% tot 12% subsidie ontvangen (afhankelijk van de grootte van je bedrijf), met een maximum van €5000,- per bedrijfsauto. De SEBA wordt in 2024 voor het laatst opengesteld. Je moet de subsidie aanvragen vóórdat je overgaat tot koop of financial lease.

Wat kan Awesems betekenen?

Wij helpen je graag bij het ontwerpen én realiseren van je laadplein en alle voorzieningen daaromheen, zoals een Energy Hub. We hebben veel ervaring met de diverse subsidies die hierbij komen kijken en zorgen daarom voor een op maat gemaakte en passende oplossing voor jouw bedrijf. Hierbij houden we altijd rekening met de actuele opties voor subsidies en belastingvoordeel.