FAQ Awesems Energie


Wat is een dynamisch contract?

Bij een dynamisch contract is het verbruikstarief voor energie dynamisch is. Dit betekent dat de prijs voor elektriciteit verschilt per uur. Deze prijs is gebaseerd op onze inkoopprijs van dat uur, ofwel de beursprijs.

Een dynamisch contract verschilt van een contract met vaste of variabele tarieven, omdat daar de prijs voor elektriciteit voor een langere periode vastligt, bijvoorbeeld een jaar of een maand. Contracten met vaste of variabele tarieven zijn vaak duurder, omdat energieleveranciers het risico van prijswijzigingen en hun marge incalculeren. Bij Awesems Energie gaan we uit van uurprijzen, daar tellen we onze opslag bij op. Daardoor zijn onze prijzen over het algemeen een stuk lager dan bij een vast of variabel contract.

Wat betaal ik bij een dynamisch contract van Awesems Energie?

De beursprijs van energie is de basis van je tarief bij Awesems Energie. De beursprijs is de marktprijs waartegen wij onze energie inkopen op de Europese energiemarkt. Deze prijs is exclusief BTW.

Voor onze uurtarieven voor klanten, tellen we bij de beursprijs de volgende kosten op:

De vaste leveringskosten zijn kosten die wij maken voor administratie, personeel enz. Alle energieleveranciers brengen dergelijke kosten in rekening, de hoogte verschilt per leverancier.

We belasten de overige kosten één-op-één aan je door. Dit geldt dus zowel voor de beursprijzen als de kosten voor de netbeheerder, belastingen en heffingen.

Jaarlijks wordt de wettelijke vermindering energiebelasting op de energierekening in mindering gebracht. Dit rekenen we dus niet mee in onze uurtarieven.

Zijn de beursprijzen altijd inzichtelijk?

Bij Awesems Energie geloven wij dat inzicht in prijzen belangrijk is om mensen bewust te maken van de mogelijkheden om hierop te anticiperen.

Wij kopen in op de meest gangbare handelsbeurs voor elektriciteit, namelijk EPEX SPOT.

Kan ik kosteloos overstappen naar Awesems Energie?

Als je op dit moment een variabel contract hebt zonder einddatum of als je huidige contract binnen een maand afloopt, kun je kosteloos naar ons overstappen. In die gevallen betaal je namelijk geen opzegvergoeding aan je huidige energieleverancier. Heb je een vast contract en wil je toch overstappen voordat dat contract is afgelopen? Dan betaal je (waarschijnlijk) een opzegvergoeding aan je huidige energieleverancier. Awesems Energie vergoedt deze opzegvergoeding niet. De opzegvergoeding is afhankelijk van de looptijd van je oude contract en je energieverbruik. Je kunt de hoogte van de actuele opzegvergoeding laten berekenen door je huidige leverancier. In veel gevallen zijn onze dynamische tarieven zoveel voordeliger dat het betalen van de opzegvergoeding prima uit kan.

Wordt mijn overstap geregeld door Awesems Energie?

Wij regelen jouw overstap naar Awesems Energie. Jij hoeft je geen zorgen te maken, ook als je niets hoort van je huidige energieleverancier.

Ga je verhuizen en wil je op het nieuwe adres een contract afsluiten bij Awesems Energie? Neem dan wel contact op met je energieleverancier om het lopende contract op het oude adres zelf te beëindigen.

Heb je een vast contract? Let dan op dat de einddatum van dat contract gelijk staat aan de startdatum bij Awesems Energie. Zo voorkom je problemen met je opzegtermijn en opzegvergoeding. Awesems Energie vergoedt een eventuele opzegvergoeding niet.